Blog Posts

Our latest posts form blog

Ψηφιακή εποχή και οικονομική ανάπτυξη

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Αμφιθέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι.

Η ψηφιακή επανάσταση της σύγχρονης εποχής είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα ραγδαίων εξελίξεων και αλλαγών που επηρεάζουν τις δομές της κοινωνίας αλλά και της οικονομίας. Η ψηφιακή τεχνολογία αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη τα προσεχή χρόνια, καθώς εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να προσφέρει λύσεις και προοπτικές σε διαφορετικούς τομείς και να οδηγήσει σε πιο ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον, ικανό να προσελκύσει επενδύσεις.

Στην 11η εσπερίδα της πρωτοβουλίας για δημόσιο διάλογο του Hellenic American College/Hellenic American University, οι ομιλητές θα εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να γίνει καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να δώσει λύσεις, μαζί με άλλους παραγωγικούς τομείς, σε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που όλο και περισσότερο θα έρχονται στο προσκήνιο στην διάρκεια του 21ου αιώνα. Θα αναλύσουν, εκτός άλλων, τις θετικές επιπτώσεις της ψηφιακής οικονομίας, από την αυξημένη οικονομική δραστηριότητα και κινητικότητα έως την βελτίωση της ποιότητας ζωής της κοινωνίας και τις αλλαγές σε τομείς όπως η γεωργία, η υγεία, η εκπαίδευση, η εργασία, η επιχειρηματικότητα κ.ά.

Ομιλητές:

  • Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Editorial Director της διαΝΕΟσις
  • Ανδρέας Δρυμιώτης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων
  • Γιάννης Καλογήρου, καθηγητής Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων, ΕΜΠ,
  • Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος, πρόεδρος του Hellenic American University,
  • Μιχάλης Μασουράκης, Επικεφαλής Οικονομολόγος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)
  • Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, Επίτιμος διεθνής πρόεδρος Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων
  • Γεώργιος Χριστοφορίδης, Σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo & Υπεύθυνος για το θεματικό πάρκο «Ψηφιακή Ελλάδα (Digital Greece)» (Περίπτερο 12), ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Περιγραφή

Στην καταληκτική εισήγηση της βραδιάς, ο Πρόεδρος του Hellenic American University, Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, σημείωσε ότι και σε αυτή την επανάσταση η πρωτοβουλία για τις αλλαγές και ο ηγετικός ρόλος ανήκουν στην επιχειρηματικότητα ενώ η εκπαίδευση ακολουθεί. Υπάρχει ανάγκη άμεσης επικοινωνίας της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων με την παραγωγή. Η αναπτυξιακή διαδικασία στο πλαίσιο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης θα πρέπει να έχει ως χαρακτηριστικό την συνεχή αλληλεπίδραση παραγωγής και εκπαίδευσης και την επιδότηση νέων θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που θα ενθαρρύνουν την άμεση σχέση εργασίας και μαθητείας. Η μαθητεία είναι χρήσιμη όχι μόνο για τους νέους, αλλά και για τους ώριμους εργαζομένους. Διευκολύνει το άμεσο πέρασμα από έναν κύκλο απασχόλησης σε άλλο μέσω εκπαίδευσης στον τόπο εργασίας. «Η 4η βιομηχανική επανάσταση αξίζει να συνοδευτεί στην Ελλάδα από μία ισοδύναμή της: μια επαναστατική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση: Όλη η κοινωνία στηρίζεται στον αέναο κύκλο παραγωγής- εκπαίδευσης εκπαίδευσης-παραγωγής. Θα μπορούσαμε να ονειρευτούμε την χώρα μας ως απέραντο πεδίο επιχειρηματικότητας που εκπαιδεύει και εκπαίδευσης που επιχειρεί. Αν εξ ορισμού το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης είναι αδύνατο στην Ελλάδα να ανταποκριθεί από μόνο του στο ρόλο του, θα μπορούσαμε να ενθαρρύνουμε τα ιδιωτικά και δημόσια πειραματικά σχολεία να συνδεθούν άμεσα με τις επιχειρήσεις. Θα μπορούσαμε να πριμοδοτήσουμε γενναία τις πανεπιστημιακές μονάδες που συνεργάζονται με επιχειρήσεις. Αν δεν μετάσχουμε στην επανάσταση, τουλάχιστον ας μην γίνουμε αντεπαναστάτες».

Κείμενα

Ομιλία

After Press